Виробництво

Виробництво Artwinery — найбільше у Східній Європі та єдине в Україні, де ігристі вина створюються за класичними методами Шампенуа: повторне бродіння вина і насичення його бульбашками здійснюється природним шляхом виключно в пляшці.
thumb-image-3030625

Регіон

Делікатний процес виноробства вимагає уваги до кожної деталі. Має значення все, навіть погода.

Ігристе Artwinery виробляється у тій самій кліматичній зоні, що й знамениті шампанські вина.

Століттями доведено: за таких умов народжуються найкращі у світі ігристі вина!

thumb-image-3030628
image-3030628

Шампань

Бахмут

thumb-image-3030629
image-3030629

Виноград

thumb-image-3030636

Відбірний виноград - основа неповторного смаку наших ігристих вин. Вирощений на родючих ґрунтах південної України, у сонячному кліматі Одеської, Херсонської та Миколаївської областей, він отримує насичений смак та багатогранний букет.

Виноград

thumb-image-3030637

Унікальність кожного вина з колекції Artwinery залежить від купажу - поєднання різних сортів винограду у особливих пропорціях. Ми використовуємо традиційні європейські сорти: для білого ігристого - легкі та сонячні Піно і Шардоне, пікантно-гіркуватий Аліготе, обволікаюче медовий Рислінг, а для червоного купаж складається на основі сап'янових тонів групи Каберне, терпких ягідних ноток Мерло і бархатистих відтінків Сапераві.

З чого складається процес:

thumb-image-3030646
image-3030646

01

Купаж
thumb-image-3030648
image-3030648

02

Тиражування
thumb-image-3030650
image-3030650

03

Витримка та ремюаж
thumb-image-3030652
image-3030652

04

Дегоржаж
thumb-image-3030654
image-3030654

05

Оздоблення

Купаж

Фактично, створення ігристого вина починається саме тут - у купажному цеху. Тут матеріал з різних сортів винограду, зібраний в різні роки на різних виноградниках, поєднується за унікальними формулами, відомими лише нашим виноробам-технологам.

thumb-image-3030658
image-3030658

Так досягається особливий смак ігристого Artwinery - ідеально збалансований, в міру солодкий та в міру міцний, з яскравими нюансами, тривалим посмаком та неповторним букетом. Тут народжуються легкі квіткові тона білих ігристих вин і формуються насичені, пікантні відтінки червоних. Та перед створенням купажу відбувається ще один важливий процес - асамблювання: виноматеріали об'єднують за сортами й місцями зростання.

thumb-image-3030659
image-3030659

Тиражування

Наступним кроком у створенні ігристого вина є тиражування - на цьому етапі вино розливається по пляшкам, щоб насититися вуглекислим газом і проявити характер.

Але спершу купаж очищується, до нього додається тиражний лікер та дріжджова розводка. Дріжджі відіграють в процесі вирішальну роль - тому ми розробили власну спеціальну «расу дріжджів», рецепт якої є ще одним секретним  ноу-хау підприємства. 

thumb-image-3030666
image-3030666
thumb-image-3030667
image-3030667
thumb-image-3030668
image-3030668

Тиражний цех Artwinery - один з найсучасніших та найпотужніших в Україні, його автоматизовані лінії розливу наповнюють 12 000 пляшок на годину!  Пляшки з вином закупорюються тимчасовою кронен-пробкою і відправляються на витримку. Відтепер протягом багатьох місяців вони зберігатимуться в спеціальних контейнерах, а всередині кожної пляшки триватиме процес шампанізації.

thumb-image-3030669
image-3030669
thumb-image-3030670
image-3030670
thumb-image-3030671
image-3030671

Витримка

thumb-image-3030678

Витримка – той самий етап, що формує букет і смак вина. Що довше пляшки з вином перебувають у наших підземних сховищах, тим більш виразним і насиченим стає їх смак. Витримка ігристих вин Artwinery триває щонайменше 9 місяців, а для деяких вин може сягати 36 місяців і більше. У перший місяць відбувається магія, або, як кажуть винороби, «вторинне бродіння».

Витримка

thumb-image-3030679

Саме під час цього у пляшці починають зароджуватися бульбашки. Процес цей дуже жвавий, іноді пляшки навіть не витримують, але згодом дія дріжджів потроху стихає. Та не думайте, що на весь цей період вино залишається без нашої уваги. Навпаки - саме тут починається етап делікатної ручної роботи: протягом місяців витримки кожна пляшка неодноразово перекладається і взбовтується вручну. Навіщо? - Так народжуються ті самі бульбашки, за які ми так любимо ігристе!

Ремюаж

За час витримки у кожній пляшці природньо утворюється натуральний осад - це ті самі дріжджі, що запустили процес вторинного бродіння і допомогли вину перетворитися на ігристе. Щоб позбутися осаду і потрібен наступний процес - ремюаж. Ремюаж - дуже важливий процес у виробництві натуральних ігристих, який здійснюють спеціальні майстри-ремюори. Такі фахівці вручну перевертають пляшки з витриманим вином під кутом 45°.

thumb-image-3030687
image-3030687

І надалі, протягом декількох місяців щодня вручну обертають кожну пляшку, легко постукуючи нею об краї отворів пюпітра, в якому пляшки зберігаються, та нахиляючи її у вертикальне положення. Мета таких дій - поступово, дуже акуратно звести осад на тимчасову пробку. Поспішати в цьому процесі не можна, важливо переконатися, що осад зібрався саме на пробці, а не лишився на стінках пляшки. Ремюаж – давня традиція створення справжнього натурального ігристого, збережена століттями до сьогодення.

thumb-image-3030688
image-3030688

Дегоржаж

Дегоржаж – це процес звільнення ігристого вина від осаду, який завдяки акуратним діям ремюорів зібрався на пробці. Все, що нам лишилося зробити - це видалити пробку! Для цього шийку пляшки ми поміщаємо у спеціальний розчин, який заморожує осад. І щойно пляшка відкривається, під тиском вуглекислого газу шматочок льоду буквально вилітає назовні. 

Всі ці процедури потребують великої точності та швидкості, тому здійснюються автоматизовано. І ми пишаємося, що Artwinery має одну з найсучасніших дегоржажних ліній, які є лише у декількох виробників у світі. 

thumb-image-3030695
image-3030695
thumb-image-3030696
image-3030696
thumb-image-3030697
image-3030697

Вже розкриті пляшки поступають на лікеродозувальну машину, де у вино додається експедиційний лікер. Від його кількості залежить марка ігристого: буде це екстра-брют, брют, сухе, напівсухе або напівсолодке. Потім пляшки закорковують, фіксують корок металевими вуздечками – мюзле – та відправляють на контрольну витримку.

thumb-image-3030698
image-3030698
thumb-image-3030699
image-3030699
thumb-image-3030700
image-3030700

Оздоблення

Щоб зовнішній вигляд кожної пляшки був таким же елегантним та витонченим, як і її вміст, ми приділяємо велику увагу етапу оздоблення. Для розробки візуальних рішень ми запрошуємо провідних світових дизайнерів. Так з’являються стильні етикетки, кольєретки та ковпачки.
thumb-image-3030707
image-3030707

Екскурсії

Скористайтеся унікальною можливістю побачити на власні очі весь цикл виробництва ігристого вина. Відвідайте підземні арт-галереї, розташовані на глибині 72 метри. Відчуйте атмосферу, в якій
народжується преміальна продукція, визнана в світі!

Скористайтеся унікальною можливістю побачити на власні очі весь цикл виробництва ігристого вина. Відвідайте підземні арт-галереї, розташовані на глибині 72 метри. Відчуйте атмосферу, в якій
народжується преміальна продукція, визнана в світі!