Виробництво

Виробництво Artwinery — найбільше у Східній Європі та єдине в Україні, де ігристі вина створюються за класичним методом Шампенуа: повторне бродіння вина і насичення його бульбашками здійснюється природним шляхом виключно в пляшці.
thumb-image-17867174

Регіон

Делікатний процес виноробства вимагає уваги до кожної деталі. Має значення все, навіть погода.

Ігристе Artwinery виробляється у тій самій кліматичній зоні, що й знамениті шампанські вина.

Століттями доведено: за таких умов народжуються найкращі у світі ігристі вина!

thumb-image-17867177
image-17867177

Шампань

Бахмут

thumb-image-17867178
image-17867178

Виноград

thumb-image-17867185

Відбірний виноград - основа неповторного смаку наших ігристих вин. Вирощений на родючих ґрунтах південної України, у сонячному кліматі Одеської, Херсонської та Миколаївської областей, він отримує насичений смак та багатогранний букет.

Виноград

thumb-image-17867186

Унікальність кожного вина з колекції Artwinery залежить від купажу - поєднання різних сортів винограду у особливих пропорціях. Ми використовуємо традиційні європейські сорти: для білого ігристого - легкі та сонячні Піно і Шардоне, пікантно-гіркуватий Аліготе, обволікаюче медовий Рислінг, а для червоного купаж складається на основі сап'янових тонів групи Каберне, терпких ягідних ноток Мерло і бархатистих відтінків Сапераві.

З чого складається процес:

thumb-image-17867195
image-17867195

01

Купаж
thumb-image-17867197
image-17867197

02

Тиражування
thumb-image-17867199
image-17867199

03

Витримка та ремюаж
thumb-image-17867201
image-17867201

04

Дегоржаж
thumb-image-17867203
image-17867203

05

Оздоблення

Купаж

Фактично, створення ігристого вина починається саме тут - у купажному цеху. Тут матеріал з різних сортів винограду, зібраний в різні роки на різних виноградниках, поєднується за унікальними формулами, відомими лише нашим виноробам-технологам.

thumb-image-17867207
image-17867207

Так досягається особливий смак ігристого Artwinery - ідеально збалансований, в міру солодкий та в міру міцний, з яскравими нюансами, тривалим посмаком та неповторним букетом. Тут народжуються легкі квіткові тона білих ігристих вин і формуються насичені, пікантні відтінки червоних. Та перед створенням купажу відбувається ще один важливий процес - асамблювання: виноматеріали об'єднують за сортами й місцями зростання.

thumb-image-17867208
image-17867208

Тиражування

Наступним кроком у створенні ігристого вина є тиражування - на цьому етапі вино розливається по пляшкам, щоб насититися вуглекислим газом і проявити характер.

Але спершу купаж очищується, до нього додається тиражний лікер та дріжджова розводка. Дріжджі відіграють в процесі вирішальну роль - тому ми розробили власну спеціальну «расу дріжджів», рецепт якої є ще одним секретним  ноу-хау підприємства. 

thumb-image-17867215
image-17867215
thumb-image-17867216
image-17867216
thumb-image-17867217
image-17867217

Тиражний цех Artwinery - один з найсучасніших та найпотужніших в Україні, його автоматизовані лінії розливу наповнюють 12 000 пляшок на годину!  Пляшки з вином закупорюються тимчасовою кронен-пробкою і відправляються на витримку. Відтепер протягом багатьох місяців вони зберігатимуться в спеціальних контейнерах, а всередині кожної пляшки триватиме процес шампанізації.

thumb-image-17867218
image-17867218
thumb-image-17867219
image-17867219
thumb-image-17867220
image-17867220

Витримка

thumb-image-17867227

Витримка – той самий етап, що формує букет і смак вина. Що довше пляшки з вином перебувають у наших підземних сховищах, тим більш виразним і насиченим стає їх смак. Витримка ігристих вин Artwinery триває щонайменше 9 місяців, а для деяких вин може сягати 36 місяців і більше. У перший місяць відбувається магія, або, як кажуть винороби, «вторинне бродіння».

Витримка

thumb-image-17867228

Саме під час цього у пляшці починають зароджуватися бульбашки. Процес цей дуже жвавий, іноді пляшки навіть не витримують, але згодом дія дріжджів потроху стихає. Та не думайте, що на весь цей період вино залишається без нашої уваги. Навпаки - саме тут починається етап делікатної ручної роботи: протягом місяців витримки кожна пляшка неодноразово перекладається і взбовтується вручну. Навіщо? - Так народжуються ті самі бульбашки, за які ми так любимо ігристе!

Ремюаж

За час витримки у кожній пляшці природньо утворюється натуральний осад - це ті самі дріжджі, що запустили процес вторинного бродіння і допомогли вину перетворитися на ігристе. Щоб позбутися осаду і потрібен наступний процес - ремюаж. Ремюаж - дуже важливий процес у виробництві натуральних ігристих, який здійснюють спеціальні майстри-ремюори. Такі фахівці вручну перевертають пляшки з витриманим вином під кутом 45°.

thumb-image-17867236
image-17867236

І надалі, протягом декількох місяців щодня вручну обертають кожну пляшку, легко постукуючи нею об краї отворів пюпітра, в якому пляшки зберігаються, та нахиляючи її у вертикальне положення. Мета таких дій - поступово, дуже акуратно звести осад на тимчасову пробку. Поспішати в цьому процесі не можна, важливо переконатися, що осад зібрався саме на пробці, а не лишився на стінках пляшки. Ремюаж – давня традиція створення справжнього натурального ігристого, збережена століттями до сьогодення.

thumb-image-17867237
image-17867237

Дегоржаж

Дегоржаж – це процес звільнення ігристого вина від осаду, який завдяки акуратним діям ремюорів зібрався на пробці. Все, що нам лишилося зробити - це видалити пробку! Для цього шийку пляшки ми поміщаємо у спеціальний розчин, який заморожує осад. І щойно пляшка відкривається, під тиском вуглекислого газу шматочок льоду буквально вилітає назовні. 

Всі ці процедури потребують великої точності та швидкості, тому здійснюються автоматизовано. І ми пишаємося, що Artwinery має одну з найсучасніших дегоржажних ліній, які є лише у декількох виробників у світі. 

thumb-image-17867244
image-17867244
thumb-image-17867245
image-17867245
thumb-image-17867246
image-17867246

Вже розкриті пляшки поступають на лікеродозувальну машину, де у вино додається експедиційний лікер. Від його кількості залежить марка ігристого: буде це екстра-брют, брют, сухе, напівсухе або напівсолодке. Потім пляшки закорковують, фіксують корок металевими вуздечками – мюзле – та відправляють на контрольну витримку.

thumb-image-17867247
image-17867247
thumb-image-17867248
image-17867248
thumb-image-17867249
image-17867249

Оздоблення

Щоб зовнішній вигляд кожної пляшки був таким же елегантним та витонченим, як і її вміст, ми приділяємо велику увагу етапу оздоблення. Для розробки візуальних рішень ми запрошуємо провідних світових дизайнерів. Так з’являються стильні етикетки, кольєретки та ковпачки.
thumb-image-17867256
image-17867256

Екскурсії

Скористайтеся унікальною можливістю побачити на власні очі весь цикл виробництва ігристого вина. Відвідайте підземні арт-галереї, розташовані на глибині 72 метри. Відчуйте атмосферу, в якій
народжується преміальна продукція, визнана в світі!

Скористайтеся унікальною можливістю побачити на власні очі весь цикл виробництва ігристого вина. Відвідайте підземні арт-галереї, розташовані на глибині 72 метри. Відчуйте атмосферу, в якій
народжується преміальна продукція, визнана в світі!