Виробництво

Виробництво Artwinery — найбільше у Східній Європі та єдине в Україні, де ігристі вина створюються за класичним методом Шампенуа: повторне бродіння вина і насичення його бульбашками здійснюється природним шляхом виключно в пляшці.
thumb-image-14842405

Регіон

Делікатний процес виноробства вимагає уваги до кожної деталі. Має значення все, навіть погода.

Ігристе Artwinery виробляється у тій самій кліматичній зоні, що й знамениті шампанські вина.

Століттями доведено: за таких умов народжуються найкращі у світі ігристі вина!

thumb-image-14842408
image-14842408

Шампань

Бахмут

thumb-image-14842409
image-14842409

Виноград

thumb-image-14842416

Відбірний виноград - основа неповторного смаку наших ігристих вин. Вирощений на родючих ґрунтах південної України, у сонячному кліматі Одеської, Херсонської та Миколаївської областей, він отримує насичений смак та багатогранний букет.

Виноград

thumb-image-14842417

Унікальність кожного вина з колекції Artwinery залежить від купажу - поєднання різних сортів винограду у особливих пропорціях. Ми використовуємо традиційні європейські сорти: для білого ігристого - легкі та сонячні Піно і Шардоне, пікантно-гіркуватий Аліготе, обволікаюче медовий Рислінг, а для червоного купаж складається на основі сап'янових тонів групи Каберне, терпких ягідних ноток Мерло і бархатистих відтінків Сапераві.

З чого складається процес:

thumb-image-14842426
image-14842426

01

Купаж
thumb-image-14842428
image-14842428

02

Тиражування
thumb-image-14842430
image-14842430

03

Витримка та ремюаж
thumb-image-14842432
image-14842432

04

Дегоржаж
thumb-image-14842434
image-14842434

05

Оздоблення

Купаж

Фактично, створення ігристого вина починається саме тут - у купажному цеху. Тут матеріал з різних сортів винограду, зібраний в різні роки на різних виноградниках, поєднується за унікальними формулами, відомими лише нашим виноробам-технологам.

thumb-image-14842438
image-14842438

Так досягається особливий смак ігристого Artwinery - ідеально збалансований, в міру солодкий та в міру міцний, з яскравими нюансами, тривалим посмаком та неповторним букетом. Тут народжуються легкі квіткові тона білих ігристих вин і формуються насичені, пікантні відтінки червоних. Та перед створенням купажу відбувається ще один важливий процес - асамблювання: виноматеріали об'єднують за сортами й місцями зростання.

thumb-image-14842439
image-14842439

Тиражування

Наступним кроком у створенні ігристого вина є тиражування - на цьому етапі вино розливається по пляшкам, щоб насититися вуглекислим газом і проявити характер.

Але спершу купаж очищується, до нього додається тиражний лікер та дріжджова розводка. Дріжджі відіграють в процесі вирішальну роль - тому ми розробили власну спеціальну «расу дріжджів», рецепт якої є ще одним секретним  ноу-хау підприємства. 

thumb-image-14842446
image-14842446
thumb-image-14842447
image-14842447
thumb-image-14842448
image-14842448

Тиражний цех Artwinery - один з найсучасніших та найпотужніших в Україні, його автоматизовані лінії розливу наповнюють 12 000 пляшок на годину!  Пляшки з вином закупорюються тимчасовою кронен-пробкою і відправляються на витримку. Відтепер протягом багатьох місяців вони зберігатимуться в спеціальних контейнерах, а всередині кожної пляшки триватиме процес шампанізації.

thumb-image-14842449
image-14842449
thumb-image-14842450
image-14842450
thumb-image-14842451
image-14842451

Витримка

thumb-image-14842458

Витримка – той самий етап, що формує букет і смак вина. Що довше пляшки з вином перебувають у наших підземних сховищах, тим більш виразним і насиченим стає їх смак. Витримка ігристих вин Artwinery триває щонайменше 9 місяців, а для деяких вин може сягати 36 місяців і більше. У перший місяць відбувається магія, або, як кажуть винороби, «вторинне бродіння».

Витримка

thumb-image-14842459

Саме під час цього у пляшці починають зароджуватися бульбашки. Процес цей дуже жвавий, іноді пляшки навіть не витримують, але згодом дія дріжджів потроху стихає. Та не думайте, що на весь цей період вино залишається без нашої уваги. Навпаки - саме тут починається етап делікатної ручної роботи: протягом місяців витримки кожна пляшка неодноразово перекладається і взбовтується вручну. Навіщо? - Так народжуються ті самі бульбашки, за які ми так любимо ігристе!

Ремюаж

За час витримки у кожній пляшці природньо утворюється натуральний осад - це ті самі дріжджі, що запустили процес вторинного бродіння і допомогли вину перетворитися на ігристе. Щоб позбутися осаду і потрібен наступний процес - ремюаж. Ремюаж - дуже важливий процес у виробництві натуральних ігристих, який здійснюють спеціальні майстри-ремюори. Такі фахівці вручну перевертають пляшки з витриманим вином під кутом 45°.

thumb-image-14842467
image-14842467

І надалі, протягом декількох місяців щодня вручну обертають кожну пляшку, легко постукуючи нею об краї отворів пюпітра, в якому пляшки зберігаються, та нахиляючи її у вертикальне положення. Мета таких дій - поступово, дуже акуратно звести осад на тимчасову пробку. Поспішати в цьому процесі не можна, важливо переконатися, що осад зібрався саме на пробці, а не лишився на стінках пляшки. Ремюаж – давня традиція створення справжнього натурального ігристого, збережена століттями до сьогодення.

thumb-image-14842468
image-14842468

Дегоржаж

Дегоржаж – це процес звільнення ігристого вина від осаду, який завдяки акуратним діям ремюорів зібрався на пробці. Все, що нам лишилося зробити - це видалити пробку! Для цього шийку пляшки ми поміщаємо у спеціальний розчин, який заморожує осад. І щойно пляшка відкривається, під тиском вуглекислого газу шматочок льоду буквально вилітає назовні. 

Всі ці процедури потребують великої точності та швидкості, тому здійснюються автоматизовано. І ми пишаємося, що Artwinery має одну з найсучасніших дегоржажних ліній, які є лише у декількох виробників у світі. 

thumb-image-14842475
image-14842475
thumb-image-14842476
image-14842476
thumb-image-14842477
image-14842477

Вже розкриті пляшки поступають на лікеродозувальну машину, де у вино додається експедиційний лікер. Від його кількості залежить марка ігристого: буде це екстра-брют, брют, сухе, напівсухе або напівсолодке. Потім пляшки закорковують, фіксують корок металевими вуздечками – мюзле – та відправляють на контрольну витримку.

thumb-image-14842478
image-14842478
thumb-image-14842479
image-14842479
thumb-image-14842480
image-14842480

Оздоблення

Щоб зовнішній вигляд кожної пляшки був таким же елегантним та витонченим, як і її вміст, ми приділяємо велику увагу етапу оздоблення. Для розробки візуальних рішень ми запрошуємо провідних світових дизайнерів. Так з’являються стильні етикетки, кольєретки та ковпачки.
thumb-image-14842487
image-14842487

Екскурсії

Скористайтеся унікальною можливістю побачити на власні очі весь цикл виробництва ігристого вина. Відвідайте підземні арт-галереї, розташовані на глибині 72 метри. Відчуйте атмосферу, в якій
народжується преміальна продукція, визнана в світі!

Скористайтеся унікальною можливістю побачити на власні очі весь цикл виробництва ігристого вина. Відвідайте підземні арт-галереї, розташовані на глибині 72 метри. Відчуйте атмосферу, в якій
народжується преміальна продукція, визнана в світі!