Історія

Історія Artwinery, як і історія ігристих вин, починається у 1693 році. За легендою, монах та винороб П’єр Периньйон презентували шампанське - ароматне біле вино з бульбашками, яке приємно лоскотало піднебіння… Вони не розуміли, як з’являються бульбашки, вважали їх диявольськими витівками та всіма силами намагалися «втихомирити».

І лиш, Дом Периньйон здогадався розливати вино у пляшки та закупорювати пробками з коркового дубу. Так Шампань стала батьківщиною ігристих вин і місцеві винороби досягли надмайстерності у їх виготовленні. Французам шампанське припало до душі не одразу, вони продавали його Англії, де вино користувалась популярністю у аристократів.

XVII ст.
XVIII ст.
XIX ст.
1940-1950 рр
1991 рік
2007 рік
2016 рік
2020 рік
thumb-image-3022955
thumb-image-3022956
thumb-image-3022957
thumb-image-3022958
thumb-image-3022959
thumb-image-3022960
thumb-image-3022961
thumb-image-3022962

Історія

thumb-image-3022976

XVII ст.

Історія Artwinery, як і історія ігристих вин, починається у 1693 році. За легендою, монах та винороб П’єр Периньйон презентували шампанське - ароматне біле вино з бульбашками, яке приємно лоскотало піднебіння… Вони не розуміли, як з’являються бульбашки, вважали їх диявольськими витівками та всіма силами намагалися «втихомирити».

І лиш, Дом Периньйон здогадався розливати вино у пляшки та закупорювати пробками з коркового дубу. Так Шампань стала батьківщиною ігристих вин і місцеві винороби досягли надмайстерності у їх виготовленні. Французам шампанське припало до душі не одразу, вони продавали його Англії, де вино користувалась популярністю у аристократів.

thumb-image-3022978

XVIII ст.

Ще довго вина із Шампані відправлялися за кордон у діжках, разом з якими замовнику передавали лікер та рецепт, як все змішати щоб виготовити ігристе. Не кожен поціновувач отримував те, що очікував. У 1746 році відбулися перші спроби промислового виробництва у пляшках, але вони розбивалися дорогою, тому вартість і слава шампанського зростала.

XVIII ст. ігристе стає улюбленим напоєм при дворі француза Філіпа ІІ Орлеанського і по всій країні. У Шампані відкриваются шампанські доми, відомі й сьогодні:Рюінар(Ruinart),Тетенже(Taittinger), Моет та Шандон(Moet et Chandon), Вдова Кліко(Veuve Clicquot). Винороби з різних країн приїздили у Шампань, тому з’явилися італійське Asti, іспанська Cava, німецький Sect.

thumb-image-3022980

XIX ст.

Цей період був відзначений двома важливими подіями в українській історії виготовлення ігристих вин. Князь Лев Голіцин придбав маєток у Новому Світі, щоб відродити кримське виноробство, вщент зруйноване в часи Кримської війни. І з 1882 року саме на його фабриці почали виготовляти ігристі вина традиційним способом,  із шампанізацією у пляшках. 

У невеликому місті Бахмут німецький інженер Едмунд Фарке заключив з місцевою управою контракт на будівництво алебастрових заводів, які стали процвітаючим підприємством. До чого тут ігристе вино? - Завдяки видобутку гіпсу для заводів утворилося кілометрове підземне місто із неповторним мікрокліматом, яке з часом поклало початок виновиробництву.

thumb-image-3022982

1940-1950 рр

Святкування перемоги у Другій світовій війні вимагало особливого напою. У середині 40-х років розпочаті роботи зі створення рецепту «радянського ігристого», що за якістю не повинно було поступатися французькому шампанському. Підземні галереї Бахмута (тоді - Артемівська) підійшли для виробництва ігристого вина і в 1950 році була прийнята постанова про створення заводу.

Перетворити закинуті гіпсові штольні на підземний завод – завдання не з легких, але мікроклімат цієї місцевості був вартий зусиль. Були проведені величезні роботи, придбане обладнання - і вже в 1954 році виготовлені перші 500 тисяч пляшок легендарного «Советского шампанского». Смачне та якісне вино стало  дефіцитним ігристим у СРСР і розходилося по закритих магазинах для партробітників. 

thumb-image-3022984

1991 рік

Із здобуттям незалежності Україною, завод отримав можливість створювати ігристі вина під власними торговими марками - «Артемівське» та «Крим».

undefined
thumb-image-3022986

2007 рік

На заводі розпочато масштабну модернізацію. Обладнання всіх автоматизованих цехів замінили на більш сучасне та більш потужне, повністю оновили лабораторію. Також були автоматизовані деякі процеси, які до того виконувалися вручну.  

Все це дозволило підприємству збільшити свою продуктивність  - відтепер тут виготовлялося 25 млн пляшок на рік!

thumb-image-3022988

2016 рік

Компанія отримує нове ім’я і відтепер називається Artwinery.

undefined
thumb-image-3022990

2020 рік

Продукція Artwinery з року в рік отримує міжнародне визнання та обіймає призові місця на різноманітних міжнародних галузевих конкурсах та виставках.  В 2020 витримане ігристе вино Artwine Brut Rose оцінили на міжнародному дегустаційному конкурсі в Дюссельдорфі та визнали кращим в світі в своїй категорії.

І якщо озирнутися на історію, що розпочалася майже 350 років назад з експериментів монаха-бенедиктинця - то розумієш, що кожен з етапів цього шляху зробив свій внесок у цю перемогу і додав свою ноту у цей бездоганний букет.

Виробництво

Виробництво Artwinery — найбільше у Східній Європі та єдине в Україні, де ігристі вина створюються за класичними методами Шампенуа: повторне бродіння вина і насичення його бульбашками здійснюється природним шляхом виключно в пляшці.

Виробництво Artwinery — найбільше у Східній Європі та єдине в Україні, де ігристі вина створюються за класичними методами Шампенуа: повторне бродіння вина і насичення його бульбашками здійснюється природним шляхом виключно в пляшці.