Історія

Історія Artwinery, як і історія ігристого вина, починається у 1693 році. Саме тоді за легендою монах та винороб П’єр Периньйон вперше презентував шампанське - біле вино з тонким ароматом, сповнене бульбашками, що так приємно лоскотали піднебіння… 

Але, не розуміючи, звідки з’являються бульбашки, винороби вважали їх диявольськими витівками та всіма силами намагалися «втихомирити».

І лиш Дом Периньйон здогадався розливати вино у пляшки та закупорювати корками з кори коркового дубу. Так Шампань стала батьківщиною ігристих вин і місцеві винороби досягли високої майстерності у їх виготовленні. Втім, французам шампанське припало до душі не одразу, довгий час вони продавали його в Англію, де воно користався шаленою популярністю у аристократів.

XVII сторіччя
XVIII сторіччя
XIX сторіччя
1940-1950 рр
1991 рік
2007 рік
2016 рік
2020 рік
thumb-image-2049446
thumb-image-2049447
thumb-image-2049448
thumb-image-2049449
thumb-image-2049450
thumb-image-2049451
thumb-image-2049452
thumb-image-2049453

Історія

thumb-image-2049455

XVII сторіччя

Історія Artwinery, як і історія ігристого вина, починається у 1693 році. Саме тоді за легендою монах та винороб П’єр Периньйон вперше презентував шампанське - біле вино з тонким ароматом, сповнене бульбашками, що так приємно лоскотали піднебіння… 

Але, не розуміючи, звідки з’являються бульбашки, винороби вважали їх диявольськими витівками та всіма силами намагалися «втихомирити».

І лиш Дом Периньйон здогадався розливати вино у пляшки та закупорювати корками з кори коркового дубу. Так Шампань стала батьківщиною ігристих вин і місцеві винороби досягли високої майстерності у їх виготовленні. Втім, французам шампанське припало до душі не одразу, довгий час вони продавали його в Англію, де воно користався шаленою популярністю у аристократів.

thumb-image-2049457

XVIII сторіччя

Довгий час вина із Шампані відправлялися за кордон у діжках, разом з якими замовнику передавався лікер та настанови, як все змішати щоб виготовити ігристе. Звісно, за таких умов далеко не кожен поціновувач отримував те, на що очікував. 

Лиш у 1746 році відбулися перші спроби промислового виробництва та експорту у пляшках. Пляшки розбивалися дорогою, тож вартість шампанського зростала, а слава про напій королів розлетілася по світу.

У тому ж XVIII ст. ігристе стало улюбленим напоєм при дворі француза Філіпа ІІ Орлеанського, а за ним - і по всій країні. Тож у Шампані почали відкриватися шампанські доми, відомі й сьогодні: Рюінар (Ruinart), Тетенже (Taittinger), Моет та Шандон (Moet et Chandon), Вдова Кліко (Veuve Clicquot) та інші. Винороби з Італії, Іспанії, Німеччини та Австро-Угорщини з’їжджаються у Шампань, так з’являються італійське Asti, іспанська Cava, німецький Sect та інші відомі ігристі напої.

thumb-image-2049459

XIX сторіччя

Цей період був відзначений двома важливими подіями в українській історії виготовлення ігристих вин. 

Князь Лев Голіцин придбав маєток у Новому Світі, щоб відродити кримське виноробство, вщент зруйноване в часи Кримської війни. І з 1882 року саме на його фабриці почали виготовляти ігристі вина традиційним способом,  із шампанізацією у пляшках.

Водночас, на сході країни, у невеличкому містечку Бахмут німецький інженер Едмунд Фарке заключив з місцевою управою контракт на будівництво алебастрових заводів, які досить швидко стали процвітаючим підприємством. Ви спитаєте, до чого тут ігристе вино? - До того, що саме завдяки видобутку гіпсу для заводів Фарке утворилося багатокілометрове підземне місто із неповторним мікрокліматом, яке з часом поклало початок унікальному виноробному виробництву.

thumb-image-2049461

1940-1950 рр

Святкування великої перемоги у Другій світовій війні вимагало особливого напою. Тож у середині 40-х років були розпочаті роботи зі створення рецепту «радянського ігристого», що за якістю не повинно було поступатися французькому шампанському. 

Підземні галереї Бахмута (тоді - Артемівська) ідеально підійшли для виробництва класичного ігристого вина. В 1950 році була прийнята постанова про створення Артемівського заводу шампанських вин. 

Перетворити темні та вогкі закинуті гіпсові штольні на підземний завод – завдання не з легких, але унікальний мікроклімат цієї місцевості був вартий зусиль. Тож були проведені величезні роботи, придбане обладнання - і вже в 1954 році виготовлені перші 500 тисяч пляшок легендарного «Советского шампанского».

Смачне та якісне, це вино швидко стало найбільш дефіцитним ігристим у СРСР і розходилося здебільшого по закритих магазинах для партробітників. 

thumb-image-2049463

1991 рік

Із здобуттям незалежності Україною, завод отримав можливість створювати ігристі вина під власними торговими марками - «Артемівське» та «Крим».

thumb-image-2049465

2007 рік

На заводі розпочато масштабну модернізацію. Обладнання всіх автоматизованих цехів замінили на більш сучасне та більш потужне, повністю оновили лабораторію. Також були автоматизовані деякі процеси, які до того виконувалися вручну.  

Все це дозволило підприємству збільшити свою продуктивність  - відтепер тут виготовлялося 25 млн пляшок на рік!

thumb-image-2049467

2016 рік

Компанія отримує нове ім’я і відтепер називається Artwinery.

thumb-image-2049469

2020 рік

Продукція Artwinery з року в рік отримує міжнародне визнання та обіймає призові місця на різноманітних міжнародних галузевих конкурсах та виставках.  В 2020 витримане ігристе вино Artwine Brut Rose оцінили на міжнародному дегустаційному конкурсі в Дюссельдорфі та визнали кращим в світі в своїй категорії.

І якщо озирнутися на історію, що розпочалася майже 350 років назад з експериментів монаха-бенедиктинця - то розумієш, що кожен з етапів цього шляху зробив свій внесок у цю перемогу і додав свою ноту у цей бездоганний букет.

Виробництво

Виробництво Artwinery — найбільше у Східній Європі та єдине в Україні, де ігристі вина створюються за класичними методами Шампенуа: повторне бродіння вина і насичення його бульбашками здійснюється природним шляхом виключно в пляшці.

Виробництво Artwinery — найбільше у Східній Європі та єдине в Україні, де ігристі вина створюються за класичними методами Шампенуа: повторне бродіння вина і насичення його бульбашками здійснюється природним шляхом виключно в пляшці.